Stomatološka ordinacija Dental Clinic dobila sertifikat Ministarstva zdravlja za medicinski turizam

stomatologija beograd, dentalni turizam, zubni implantatiStomatološka ordinacija Dental Clinic od petka, 9. juna 2017, je vlasnik setifikata Ministarstva zdravlja Republike Srbije za medicinski turizam kojim država garantuje pacijentima – zdravstvenim turistima da će dobiti kvalitetnu i efikasnu, a ne samo jeftiniju medicinsku uslugu. Naša stomatološka ordinacija je tako postala samo jedna od 20-tak koje su prošle strogu kontrolu Ministrstva zdravlja i koje su tom prilikom dokazale da, pored visoko stručnog kadra, zadovoljavaju i sve ostale visoke kriterijume i uslove za pružanje vrhunske stomatološke usluge. Svečano uručenje sertifikata predstavnicima zdravstvenih ustanova i privatne prakse, učesnicima „Projekta razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji“, obavljeno je u Privrednoj komori Srbije. Sertifikat Dental Clinicu, koji je primila Mirjana Ranković, dugogodišnja važna karika tima naše ordinacije, uručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Pored njega Svečanosti u Privrednoj komori Beograda prisustvovali su i predsednik ove ustanove Marko Čadež, Željko Sertić doskorašnji direktor Razvojne agencije Srbije, Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kao i privrednici i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Tom prilikom je istaknuto da su sertifikati jedan od prvih i veoma važnih koraka u stvaranju uslova za bolje korišćenje našeg potencijala, promociju naše ponude u svetu i brži razvoj zdravstvenog turizma u Srbiji. Tako je strategija razvoja turizma Srbije do 2025 godine markirala zdravstveni turizam kao jedan od turističkih proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede, pa tako i ekonomije Srbije u celini.

Smatra se da je tržište zdravstvenog turizma u svetu danas vredno između 45 i 72 milijarde dolara na osnovu oko dvanaest miliona prekograničnih pacijenata širom sveta koji u proseku troše 3.800-6.000 dolara po poseti, uključujući i troškove prevoza smeštaja, korišćenja drugih klasičnih turističkih sadržaja. Prema procenama Ministarstva zdravlja Srbija bi godišnje mogla da privuče i do 100.000 zdravstvenih turista, rekao je predsednik PKS i podsetio da Srbiju posećuju pacijenti iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Belgije, Švedske, Kanade i Australije, većinom predstavnici naše dijaspore, mada je sve više i stranaca.

„Znamo da imamo vrhunske stručnjake, da možemo da pružimo usluge u skladu sa svim svetskim standardima, da su nam cene konkurentne i da je Srbija dobar i srdačan domaćin. Zadatak Ministarstva zdravlja je da u vaše ime sve navedeno promoviše svuda u svetu, da kao krovni državni organ garantuje i podrži vaš rad“, rekao je Lončar dobitnicima sertifikata.

Inače, „Projekat razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji“ realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Radna grupa ministarstva aktivno je radila na uspostavljanju kriterijuma i procedura kako bi stranci kod nas mogli da dobiju što kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu uslugu. Fokus je bio na stomatološkim i uslugama estetske hirurgije, pa su u radnu grupu uključeni predstavnici Stomatološke komore Srbije i Udruženja estetskih hirurga Srbije, a u realizaciji navedenih zadataka konsultovani su Privredna komora Srbije, JUTA i Turistička organizacija Srbije.